Σελίδες

Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΗΣ ΟΑΧΑΚΑ, βιντεοχρονικό του Indymedia


Ένα δίωρο χρονικό της εξέγερσης στην Οαχάκα, στο οποίο καταγράφονται οι διαφορετικές στιγμές του αγώνα των εξεγερμένων, από το Μάιο του 2006 έως το Γενάρη του 2007:



- Η απεργία των εκπαιδευτικών και η βίαιη εκδίωξή τους από την κεντρική πλατεία της Οαχάκα, όπου είχαν κατασκηνώσει.

- Η δημιουργία της Λαϊκής Συνέλευσης των Λαών της Οαχάκα (APPO) από 365 πολιτικές, κοινωνικές και ιθαγενικές οργανώσεις, εργατικά συνδικάτα, αγροτικές ενώσεις, λαϊκά δημοτικά συμβούλια και άτομα από ολόκληρη την πολιτεία.

- Οι μεγαπορείες, οι καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, οι αποκλεισμοί δρόμων και τα οδοφράγματα-ασπίδα στις επιθέσεις των παρακρατικών και της τοπικής αστυνομίας.

- Η αποφασιστική συμμετοχή των γυναικών στην εξέγερση, η «Πορεία με τις κατσαρόλες».

- Οι καταλήψεις κρατικών και ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης και η σημασία της αντιπληροφόρησης, οι «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» της τοπικής κυβέρνησης και τα «κομβόι του θανάτου».

- Τα συνθήματα, τα γκράφιτι και τα πανό στην εξεγερμένη πόλη της Οαχάκα.

- Η πεντακοσίων χιλιομέτρων «Πεζοπορία για την Αξιοπρέπεια των Λαών της Οαχάκα» και η απεργία πείνας των εκπαιδευτικών έξω από την έδρα της Γερουσίας, στην Πόλη του Μεξικού.

- Η συντονισμένη επίθεση αστυνομικών και παρακρατικών για τη διάλυση των οδοφραγμάτων και η δολοφονία του Brad Will, μέλους του Indymedia Νέας Υόρκης, βιντεοσκοπημένη από τον ίδιο.

- Η επέμβαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στην πολιτεία της Οαχάκα, η εισβολή 20.000 αντρών της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας Πρόληψης και ειδικών δυνάμεων του στρατού, η αντίσταση στα οδοφράγματα, άλλοτε με πανό και συνθήματα και άλλοτε με αυτοσχέδια «μπαζούκας» και βόμβες μολότωφ.

- Η νίκη την «Ημέρα των νεκρών», έπειτα από πoλύωρη μάχη γύρω από το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Οαχάκα, όπου βρίσκεται το Ράδιο Ουνιβερσιδάδ, η φωνή της αντίστασης.

- Η πορεία των γυναικών για την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την τιμωρία των ενόχων για τις δολοφονίες και τα βασανιστήρια και την επιστροφή των «αγνοουμένων».

-Οι λαϊκές συνελεύσεις, η αυτοοργάνωση, η άμεση δημοκρατία.

- Οι σκληρές συγκρούσεις με την αστυνομία, οι δολοφονίες, οι συλλήψεις, η κατάσταση πολιορκίας και η κρατική τρομοκρατία.

- Το στρατηγικό οδόφραγμα «Σίνκο Σενιόρες», οι πολιτικές απόψεις των αναρχικών, των πανκς και των ελευθεριακών που το υπερασπίζονται.

- Η «Διαπολιτισμική Κατάληψη Αντίστασης» από άτομα του αναρχικού-ελευθεριακού χώρου, η συνομιλία με έναν από τους καταληψίες για την ιστορία της αντίστασης στην Οαχάκα.

- Ο απολογισμός, οι αντιφάσεις και οι προοπτικές μιας πολύμηνης λαϊκής εξέγερσης.

Η βιντεοταινία έχει διαμορφωθεί με βάση τα ολιγόλεπτα βίντεο (του ενός, δύο ή πέντε λεπτών) και τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο Indymedia από την αρχή της εξέγερσης έως σήμερα, τα οποία έχουν εμπλουτιστεί με επεξηγηματικά κείμενα και τραγούδια της αντίστασης.

Οπτικό υλικό:
Brad Will
Mal de Ojo TV
Indymedia Oaxaca
Aliveinmexico.org
Krastune
Granito de Arena

Ακουστικό υλικό:
Μουσική της αντίστασης στην Οαχάκα
Διάρκεια: 135 λεπτά
Επιμέλεια Βίντεο, Μοντάζ, Κείμενα, Υποτιτλισμός:
athens.indymedia.org
email: imc-athens-editorial@lists.indymedia.org

R.I.P. Brad Will...

Download Torrent: http://www.black-tracker.gr/details.php?id=92

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου