Σελίδες

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2007

Η ταινία "Τσίου" σε Streamload



Ο Τσίου, πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, είναι ηρωινομανής. Ψάχνοντας να βρει ηρωίνη τη 'δύσκολη' μέρα του Δεκαπενταύγουστου, συναντά, μέσω της αδελφής του Στέλλας και του μαφιόζου άντρα της, Στέλιου, αρκετούς ανθρώπους. Αλλοι τους κοκαϊνομανείς, όπως ο Νώντας και ο Γιάννης που διεκδικούν την Τζένη, και άλλοι που δεν έχουν σχέση με ουσίες όπως ο Τάκος, ο Νικήτας και ο Μπιλ, και που απλά δουλεύουν για τον μαφιόζο και πρέπει να βρουν ηρωίνη επειδή έτσι τους διέταξε. Ο Τάκος πιέζει τον Νώντα να του βρει, κι ο Νώντας βάζει τον Τσίου να βρει, χωρίς να ξέρει ότι ο τελικός αποδέκτης θα είναι ο ίδιος ο Τσίου. Τα πράγματα μπερδεύονται αρκετά, και η περιπλάνηση στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζεται για την πολυπόθητη δόση.

Τσίου... ή αλλιώς πως μια παρέα φίλων κάνουν μια συμπαθητική ταινία που έχει ήδη αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές. Η πλέον ανεξάρτητη ταινία του τελευταίου φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, άρεσε στο κοινό, σε καμιά περίπτωση όμως δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοτυπίας ή ευρηματικότητας. Το διασκεδαστικό σενάριο του Μάκη Παπαδημητράτου δεν ήταν αρκετό για να καλύψει τις σκηνοθετικές του αδυναμίες. Επαναλαμβανόμενες γωνίες λήψεις και τεχνικές αδυναμίες είναι εμφανέστατες, χωρίς όμως να ενοχλούν αφού βρίσκονται μέσα στο παρακμιακό κλίμα της ταινίας. Οι ερμηνείες είναι αποτελεσματικές, αν και σε κάποιες περιπτώσεις φλερτάρουν με τη καρικατούρα.

Παρόλα αυτά η παιχνιδιάρικη διάθεση και το κέφι των συντελεστών που 'διαποτίζει' ολόκληρη την ταινία τελικά σε κερδίζουν. Αυτό άλλωστε αποτελεί και το μεγάλο ατού της ταινίας: το παρεϊστικο κλίμα που επικρατεί. Πάνω από όλα το «Τσίου...» είναι μια απόδειξη ότι μια καλή ταινία μπορεί να γυριστεί με ελάχιστα χρήματα αρκεί να υπάρχει ομαδικό πνεύμα και επιμονή. Και αυτό θα έπρεπε να γίνει μάθημα σε όσους (δικαίως βέβαια) διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς προϋπολογισμούς των ελληνικών ταινιών.

reviewed by cinemanews.gr

2 σχόλια: