Σελίδες

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2008

Το Πολυτεχνείο δεν τελείωσε..


Όλα ξεκίνησαν στις 14 Νοεμβρίου 1973 όταν αποφασίστηκε από φοιτητές του Πολυτεχνείου η αποχή από τα μαθήματα και η διαδήλωση ενάντια στην δικτατορία.

Αρχικά αυτοαποκαλούμενοι ως «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» οχυρώθηκαν στη σχολή και μέσα σε λίγες ώρες άρχισαν να εκπέμπουν μέσω ενός ραδιοφωνικού σταθμού που κατασκευάστηκε στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, ενισχύοντας έτσι τον αντιδικτατορικό τους αγώνα. Όσο περνούσαν οι ώρες όλο και περισσότερος κόσμος μαζευόταν στο Πολυτεχνείο, για να ενισχύσει τον αγώνα τους είτε με υλικά είτε με την παρουσία του.

Κάτι τέτοιο δεν άρεσε στην χούντα, καθώς έθετε σε άμεσο κίνδυνο την εξουσία της, και έτσι αποφάσισε να καταστείλει την εξέγερση στις 3 τα ξημερώματα, 17η Νοεμβρίου 1973 γκρεμίζοντας με ένα άρμα μάχης την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου, πάνω στην οποία βρισκόντουσαν ακόμη άνθρωποι.

Η μετάδοση του ραδιοφωνικού σταθμού διακόπηκε και οι φοιτητές άρχισαν να εξέρχονται μαζικά, κυνηγημένοι από στρατιώτες, μπάτσους, ΚΥΠατζίδες και άλλους ρουφιάνους της χούντας, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας άνοιγαν πυρ εναντίον τους.

Τα Παρακάτω ηχητικά ίσως μπορούν να μεταφέρουν ένα κομμάτι του κλίματος που επικρατούσε.

Ο καταγεγραμμένος απολογισμός της 56ωρης κατάληψης υπολογίζει:
  • 39 με 79 νεκροί, ανάλογα με διάφορους υπολογισμούς
  • 115.000 διαδηλωτές μέσα και έξω από το πολυτεχνείο
  • 2.000 συλλήψεις
  • 128 απόπειρες ανθρωποκτονίας
  • 1.103 τραυματισμοί ανθρώπων
  • 61 τραυματισμοί γουρουνιών
  • 24.000 φυσίγγια από γουρούνια
  • 2.192 φυσίγγια από την φρουρά του υπουργείου Δημόσιας Τάξης
  • 300.000 από τους στρατιώτες

Και το Πολυτεχνείο συνεχίζεται..

Το βίντεο διατίθεται και στο YouTube.


Τα ηχητικά ντοκουμέντα (Δεξί click, αποθήκευση):
1. Εισαγωγή
2. 02 - Edw Polutexneio - Athina 16 kai 17 Noembriou 1973 - Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 1973 στο χώρο του Πολυτεχνείου - Ραδιοφωνικός σταθμός Πολυτεχνείου
3. Νύχτα 16 προς 17 Νοεμβρίου - Ραδιοφωνικός σταθμός Πολυτεχνείου - Στον χώρο του Πολυτεχνείου
4. Σαββάτο πρωί 17 Νοεμβρίου Στην οδό Πατησίων Γ' Σεπτεμβρίου - Λεωφόρος Αλεξάνδρας και στους γειτονικούς δρόμους

Πηγές: Wikipedia, ChiosNews.Com

Ο Μάνος Χατζηδάκης μιλά για το Πολυτεχνείο και την εξουσία.


.

9 σχόλια:

  1. Mπραβο Giant, παάρα πολύ καλό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι τουλάχιστον ντροπή να παρομοιάζεις τα παιδιά του πολυτεχνείου που ζήτησαν μαζικά Ελευθερία με τα σημερινά καρναβάλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι τουλάχιστον παιδαριώδες να δίνεις χαρακτηρισμούς χωρίς να τους στηρίζεις με επιχειρήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα επιχειρήματα είναι απλά και τα ξέρεις και εσύ.
    Τα παιδιά που μάτωσαν στο Πολυτεχνείο το 73 πάλεψαν για όλους , δεν βάζανε γραμμές .
    Στους φαντάρους φωνάζανε "είστε αδέρφια μας , μη μας χτυπάτε "
    Σήμερα έχει διαγωνισμό ποιος θα χτυπήσει περισσότερους "εχθρούς"(?)

    Δεν θα προσπαθήσω να σε πείσω, την άποψη μου λέω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν συνηθίζω να λαμβάνω ως δεδομένο ότι υποθέτω, οπότε όχι δεν γνωρίζω τα επιχειρήματα σου.

    Μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος σε αυτό
    "Σήμερα έχει διαγωνισμό ποιος θα χτυπήσει περισσότερους "εχθρούς"(?)
    ";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Ανωνυμος

    Λεγωντας και εγω την αποψη μου θα ηθελα να τονισω στον ανωνυμο δυο πραγματα:Πρωτον δεν ειναι καθολου σωστο να μιλας για ενα ολοκληρο κινημα λες και ειναι ενα μονο ατομο.Το οτι καποιοι υποστηριζουν την βια η για δικους τους λογους αποφασιζουν να χτυπησουν τους ''εχθρους'' οπως τους λες δεν παει να πει πως τους υποστηριζουμε και πως ολοι μας θελουμε να κανουμε το ιδιο.Παντως κατα την αποψη μου τις περισσοτερες φορες αυτοι που χτυπανε τους ''εχθρους'' ειναι προβοκατορες και ασφαλιτες που θελουν να δωσουν λογο στους μπατσους να επιτεθουν και να προβαλλουν τους αναρχικους η τους οποιουσδηποτε διαδηλωτες ως ''κακους''.Δευτερον ας δουμε λιγο την πραξη.Οταν εισαι σε μια πορεια για παραδειγμα και σου την πεφτουν οργανωμενοι ματαδες εαν δεν χτυπησεις και εσυ τοτε το πιθανοτερο ειναι ειτε να καταληξεις στην κλουβα ειτε να σε χτυπησουν τοσο πολυ που να χρειαστεις ιατρικη περιθαλψη.Αυτο που θελω να πω ειναι πως καποιες φορες ειναι σχεδον απαραιτητο να ανταποδοσεις την βια για λογους οπως να μην κρεμασεις ολοκληρο το μπλοκ σου ειτε να μην πιαστεις και ξυλοδαρθεις.Γενικοτερα ομως εγω δεν υποστηριζω σε καμια την βια και δεν συμφωνω να διαπραττεται χωρις λογο εναντια των μπατσων.Εκτος βεβαια και αν ειναι ζωτικης σημασιας οπως ανεφερα παραπανω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κατά την ταπεινή μου άποψη το σημερινό αυτοαποκαλούμενο κίνημα , γιατί κίνημα δεν είναι , δεν μπορείς ούτε να το παρομοιάσεις με το Πολυτεχνείο .
    Giant καταλαβαίνεις τι λέω , μη μου το παίζεις χαζός .
    Για να καταλάβεις την διαφορά , άκου τα επαναστατικά τραγούδια της εποχής και τα δήθεν επαναστατικά της εποχής.
    Πόσο αγάπη και ηρεμία σε κάνουν να νιώθεις τα πρώτα και πόσο μίσος για τον συνάνθρωπο τα δεύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Όσο για τα ιδανικά της σημερινής γενιάς........

    Επαγγελματίες κινηματίες , μόνο αυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δυστηχως για την γενια μας οσ' αναφορα το κινημα εχεις δικιο.Δεν μπορει να συγκριθει με του Πολυτεχνειου καθως το τοτε κινημα αποτελουταν απο ενωμενους φοιτητες χωρις ταμπελες.Αλλα παρολα αυτα, αυτοι ειναι που μας κυβερνανε τωρα και εχουν κανει την χωρα μας ετσι οπως ειναι.Γιατι δεν μπορεις να πεις σε καμια περιπτωση πως ειναι δημοκρατικη.Δεν ειναι καν κοντα στην δημοκρατια(ασχετο που δεν υποστηριζω την δημοκρατια).Και τιθεται λοιπον το ερωτημα:Ενταξει το κινημα μας ειναι χαλια, διασπασμενο και ανοργανωτο.Τι μπορει να κανει καποιος για να αντιδρασει;Δεν πρεπει να συμμετεχει καπως στο κινημα αυτο εστω και αν διαφωνει σε πολλα σημεια μαζι του;

    Ολα αυτα δεν τα λεω με καμια επιθετικη αποψη απλα προσπαθω και εγω να βγαλω ενα συμπερασμα οποτε θα χαιρομουν αν μου απαντουσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή