Σελίδες

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008

Διακοπές στο Τζάντε (Ζάκυνθος). Holidays at Zante (Zakinthos)!


Ναι, εκτός από γιος μεγαλοδικηγόρου, ασφαλίτης (αυτό προέκυψε μετά την Δ.Ε.Θ.), ανθέλληνας, πράκτωρ των σοφών της Σιών, πράκτωρ της Α.Υ.Π. (Αλβανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών), της Τ.Υ.Π. (Τουρκίας), και της F.Y.R.O.M.Υ.Π., είμαι και πράκτωρ ιδιοκτητών ναυτικών στόλων, και λόγο της θεάρεστης εργασίας μου, προσέφεραν ταξίδι εις Ζάκυνθο για να ξεκουραστώ κι εγώ ο άμοιρος Εβραίος, ούτως ώστε να αποδώσω καλύτερα στην ανθελληνική μου προπαγάνδα. Πήρα λοιπόν ένα τσουβάλι Παλαιές διαθήκες και ξεκίνησα για Ζάκυνθο!

Έφτασα λοιπόν στο Τζάντε (έτσι την λένε οι ντόπιοι). Η Ζάκυνθος είναι ένα νησί του Ιονίου το οποίο είναι προσβάσιμο είτε με ακτοπλοϊκή συγκοινωνία (απο την Κυλλήνη του νομού Ηλείας 1 ώρα και 10 λεπτά), είτε με αεροπλάνο. Έχει περίπου 38.680 κατοίκους και είναι γνωστή κυρίως διότι αποτελεί νησί ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα-καρέτα, για τα νυχτερινά της μπάχαλα στο Λαγανά καθώς και διότι από εκεί κατάγεται ο Διονύσιος Σολομός που έγραψε τον "Ύμνο εις την ελευθερίαν" δηλαδή τον ύμνο της Ελληνικής Δημοκρατίας (lol) καθώς και της Κυπριακής Δημοκρατίας (ξαναlol, για το Δημοκρατία για να μην παρεξηγηθώ). Το νησί απ' ότι είδα έχει ελάχιστη παραγωγή και η οικονομία του βασίζεται κατά κύριο λόγο στον τουρισμό.

Οι παραλίες του νησιού είναι φοβερές, με πολύ μαλακή άμμο, ρηχές σε σε μεγάλη απόσταση απο την ακτή (ιδανικές για να είστε ξένοιαστοι αν έχετε πιτσιρίκια), και σε γενικές γραμμές προσεγμένες και καθαρές. Υπάρχουν κάποιες παραλίες ωοτοκίας της χελώνας Καρέτα-Καρέτα, οπου οι οικολόγοι καλώς έχουν θέσει κάποιους περιορισμούς για την ομαλή συνύπαρξη ανθρώπων και χελωνών. Έτσι για παράδειγμα στις παραλίες Γέρακα και Καλαμακιού που επισκέφτηκα υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί.Απαγορευόταν η χρήση ομπρελών (σε ορισμένο κομμάτι στον Γέρακα), πλην των είδη εγκατεστημένων, ο περιττός θόρυβος , η κυκλοφορία κάποιες ώρες της νύχτας. Επίσης οι λουόμενοι πρέπει να περιορίζονται περίπου στα 6 μέτρα απόστασης απο την ακτή, καθώς μετά τα 6 μέτρα οι χελώνες έχουν εναποθέσει τα αυγά τους. Στην παραλία του Γέρακα υπήρχε και κάποιο ανάλογο με την κίνηση χρονικό περιθώριο παραμονής στην παραλία, καθώς δε "σήκωνε" περισσότερο απο κάποιο αριθμό λουόμενων. Πάντως μην πανικοβάλλεστε, υπάρχουν εθελοντές που μοιράζουν φυλλάδια και δίνουν οδηγίες για την παραλία, και κάθε κομμάτι παραλίας που περιέχει αυγά είναι στιγματισμένο (όπως θα δείτε και στο βίντεο). Πάρτε λοιπόν λίγο μάτι, από την θέα από την Μπόχαλη στην Ζάκυνθο, καθώς και από τις παραλίες που προανέφερα!
GreekTube Mirror

Υπάρχει τρελή νυχτερινή ζωή στην Ζάκυνθο με επίκεντρο τον Λαγανά. Πέρα από τα παραδοσιακά νυχτερινά
GreekTube Mirror

υπάρχουν club μάλλον για όλα τα γούστα. Ακόμη και εγώ ο nerd που είχα να πατήσω σε club απο τα 17 μου, βρήκα ένα clubάκι που μου άρεσε.
GreekTube Mirror

Εκεί δεν έλειψε και ένα απρόοπτο..
GreekTube Mirror

Στον Λαγανά την ημέρα μπορεί να πάρει κανείς ένα από τα καραβάκια που μεταφέρουν ομαδικά τον κόσμο για να δει Χελώνα(νες) Καρέτα-Καρέτα. Είναι δύσκολο φυσικά να εντοπιστούν και συνήθως οι επισκέπτες βλέπουν μόνο μία, τον μικρό Σωτηράκι, ή τον μεγάλο Σωτήρη (ονόματα που τους έχουν δώσει οι ντόπιοι!). Εγώ είχα την τύχη να συναντήσω μόνο των Σωτηράκη που τον κατέγραψα και σας παραθέτω το παρακάτω βίντεο. Υπ όψιν δεν ήταν τόσο συχνά στην επιφάνεια. Οι χελώνες αυτές συνήθως αντέχουν 10 με 15 λεπτά κάτω απο το νερό. Ο Σωτηράκης είναι πιο κοινωνικός και ανεβαίνει στην επιφάνεια πιο συχνά. Παρόλα αυτά απο το βίντεο έκοψα πολλά κενά οπου ο Σωτηράκης έμενε στο βυθό.
GreekTube Mirror


Σαφώς από το νησί δε λείπουν και ορισμένα αρνητικά, όπως η κακή οδική συγκοινωνία, η έλλειψη μέσων μαζικής μεταφοράς, ή έλλειψη πινακίδων (πολλές φορές δεν ήξερα σε ποιο χωριό βρίσκομαι), καθώς και οι δυνάμεις καταστολής όπου προχωρούσαν σε πογκρόμ εναντίον των τσιγγάνων τα βράδια στον Λαγανά.

Επίσης το νησί έχει 13.000 εργαζόμενους εργαζόμενους Αλβανούς, ενταγμένους στην τοπική κοινωνία, πράγμα που αποδεικνύει πως η εγκληματικότητα οφείλεται στην ανεργία και όχι σε ορισμένες εθνότητες. Παρόλα αυτά δεν λείπουν σκατάδες τύπου "Οργάνωση εθνικιστών Ζακύνθου" με συνθήματα όπως "Έξω οι Αλβανοί", "Έξω οι ξένοι", γεγονός που αποδεικνύει πως το μίσος τέτοιων σκατάδων προς τους μετανάστες, δεν οφείλεται στην εγκληματικότητα όπως προφασίζονται οι ίδιοι, αλλά σε ψυχικές τους διαταραχές.

Σε γενικές γραμμές τα αρνητικά δε με πτόησαν και ευελπιστώ να ξαναβρεθώ μελλοντικά στο νησί.

Update: 20:00
Ξέχασα! Δείτε ένα πολύ ωραίο βίντεο! Είναι εθελοντές που βοηθούν τα χελωνάκια που δεν κατάφεραν να βγουν από την άμμο μόνα τους.

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ Giant πέρνεις τα θερμά συγχαρητήρια για την βόλτα σου και για το post για το νησί μου.
    Να είσαι καλά και ο Θεός να σε ευλογεί φίλε.

    Σέβομαι την ιδεολογία σου(είμαι και εγώ εν μέρη αναρχικός αλλά όχι με την έννοια που την εννούμε διάφοροι).

    Ρίξε μια ματιά στο blog μου, θα χαρώ να βρώ κάποιο σχόλιο σου

    Με αγάπη και τιμή

    Γιάννης Ρέμπελος η αλλιώς παιδί της πλατείας

    ΑπάντησηΔιαγραφή